Exposició temporal: Sendes a la modernitat. Pintura espanyola dels segles XIX i XX en la Col·lecció Gerstenmaier

Lloc: MUUBAG, 2a PLANTA

Dates: del 27 d’octubre de 2016 al 15 de gener de 2017

Comissària: Marisa Oropesa

Procedència de les obres: Col·lecció particular Hans Rudolf Gerstenmaier

Visites guiades el Dissabte a les 18:30h! Dissabte 24 de desembre i 31 de desembre no es realitzaran, el museu està tancat.

Des del 29 d’octubre fins el 14 de gener es realitzarà cada Dissabte una visita guiada a l’exposició. Imprescindible inscripció prèvia telefonant al 965 14 67 80. Places limitades. Activitat gratuïta.

L’exposició titulada Sendes a la modernitat. Pintura espanyola dels segles XIX i XX en la col·lecció Gerstenmaier, mostra una selecció de setanta-set obres, entre pintures i dibuixos, pertanyents a la col·lecció de Hans Rudolf Gerstenmaier, que ens permetran endinsar-nos en la pintura espanyola de finals del segle XIX i principis del segle XX, a través dels artistes més importants d’aquelles dècades.

La mostra arriba al MUBAG mitjançant el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, després d’haver estat exposada recentment al Museu de Belles Arts de Badajoz i al Museu de la Pasión de Valladolid.

La pintura espanyola del segle XIX està dominada per l’ombra de la mestria de Francisco de Goya, malgrat això els artistes son capaços d’iniciar un gènere de paisatge que substitueix l’atmosfera irreal i pintoresca del paisatgisme romàntic per l’observació del natural.

La col·lecció Gerstenmaier conjumina aquest panorama variat d’estils amb predomini del paisatge. Figures de la fi de segle com Agustín Riancho o Aureliano Beruete, s’entrellacen amb altres artistes que van ser renovadors del paisatgisme espanyol, propers a l’impressionisme i iniciadors d’una concepció personal del paisatge, com van ser Darío de Regoyos o Martín Rico i a ells s’uneix l’escola paisatgista mediterrània que es desenvolupa a València amb pintors com Joaquín Sorolla, José Garnelo i Alda o José Navarro Llorens.

 

Sense oblidar la important escola paisatgista catalana de finals de segle, en la qual destaquen figures com Joaquim Mir o Eliseo Meifrén. Cal assenyalar també altres representants del modernisme català com Isidoro Nonell, amb els seus expressionistes quadres de gitanes, o Hermen Anglada Camarasa.

L’exposició abasta altres gèneres artístics molt presents en el panorama de finals del segle XIX i principis del segle passat com va ser el retrat amb obres d’Ignacio Zuloaga i Ricardo Canals.

Tots aquests artistes i molts altres, un total de trenta, com Francisco Domingo i Marqués, Fernando Álvarez de Sotomayor, el saragossà Francisco Pradilla Ortiz o el gran mestre Carlos de Haes, están presents en l’exposició.

Exposición temporal: Senderos a la modernidad. Pintura española de los siglos XIX y XX en la Colección Gerstenmaier

Lugar:  MUBAG, 2ª PLANTA

Fechas: del 27 de octubre de 2016 al 15 de enero de 2017

Comisaria: Marisa Oropesa

Procedencia de las obras: Colección particular Hans Rudolf Gerstenmaier

¡Visitas guiadas los sábado a les 18:30h! Los sábados, 24 de diciembre y 31 de diciembre no se realizarán, el museo está cerrado.

Desde el 29 de octubre hasta el 14 de enero se realizaran los sábados pases guiados a la exposición. Imprescindible inscripción previa en el teléfono del museo  965 14 67 80. Plazas limitadas. Actividad gratuita.

La exposición titulada Senderos a la modernidad. Pintura española de los siglos XIX y XX en la colección Gerstenmaier,  muestra una selección de setenta y siete obras, entre pinturas y dibujos, pertenecientes a la colección de Hans Rudolf Gerstenmaier, que nos permitirán adentrarnos en la pintura española de finales del siglo XIX y principios del siglo XX, a través de los artistas más importantes de aquellas décadas.

La muestra llega al MUBAG, por medio del Consorcio de Museos de la Comunidad Valenciana, después de exponerse recientemente en el Museo de Bellas Artes de Badajoz, y en el Museo de la Pasión de Valladolid.

La pintura española del siglo XIX está dominada por la sombra de la maestría de Francisco de Goya, a pesar de ello los artistas son capaces de iniciar un género de paisaje que sustituye la atmósfera irreal y pintoresca  del paisajismo romántico por la observación del natural.

La colección Gerstenmaier recoge ese panorama variado de estilos con predominio del paisaje. Figuras del fin del siglo como Agustín Riancho o Aureliano de Beruete, se entrelazan con otros artistas que fueron renovadores del paisajismo español cercanos al impresionismo e iniciadores de una concepción personal del paisaje fueron  Darío de Regoyos o Martín Rico y a ellos se une la escuela paisajista mediterránea que se desarrolla en Valencia con pintores como Joaquín Sorolla, José Garnelo y Alda o José Navarro Llorens.

 

 

Sin olvidarnos de la importante escuela paisajista catalana de finales de siglo en la que sobresalen figuras como Joaquín Mir o Eliseo Meifrén. Destacan además otros representantes del modernismo catalán como Isidro Nonell, con sus expresionistas cuadros de gitanas, o Hermen Anglada Camarasa.

La exposición abarca otros géneros artísticos muy presentes en el panorama de finales del siglo XIX  y comienzos del siglo pasado como fue el del retrato con obras de Ignacio Zuloaga y Ricardo Canals.

Todos estos artistas y muchos más, un total de treinta, como Francisco Domingo y Marqués, Fernando Alvarez de Sotomayor, el zaragozano Francisco Pradilla Ortiz o el gran maestro Carlos de Haes están presentes en esta exposición.

Pin It on Pinterest

Share This