Varela Inèdit. Espai dins de l’exposició Emilio Varela en la col·lecció de Diputació d’Alacant.

Del 6 de juliol de 2016 al 6 de juliol de 2019

Planta Baixa. Sala Emilio Varela

Emilio Varela i la seua obra pictòrica continuen sorprenent amb el descobriment de nous trets de la seua personalitat i amb obres inèdites. La seua senzillesa i introversió reflexiva i silenciosa el van fer semblar vacil·lant, apocat i temorós, quelcom que va emmascarar la seua elevada intel·ligència i exquisida sensibilitat humana i artística.

Posseïdor d’una gran consciència creadora, la seua percepció estètica de la ciutat d’Alacant i dels valls i cims d’Aitana, que van ser els seus llocs predilectes i el seu paradís emocional, els va plasmar a les seues obre pictòriques amb una visió nova, més clara, més profunda, com il·luminades amb projecció d’infinit o eternitat.

Amant de la pau, devot de l’amistat i amb una silent passió per la cultura, va atresorar valors que mostren gran part dels seus quadres, especialment els que va pintar en el període de 1920 a 1936.

En la seua formació cultural va tindre una gran influència la seua relació amb personalitats rellevants. És conegut que va ser alumne predilecte de Sorolla –qui va escriure en una foto “A Varelita, que ve el color mejor que yo”- i també que va ser amic de Germán Bernácer, d’Óscar Esplá, de Gabriel Miró, de Juan Vidal i d’altres alacantins, sent desconeguda fins ara la seua fecunda relació amb importants creadors de les avantguardes del segle XX, entre els quals figuren varis poetes de la Generació del 27 com Pedro Salinas i Jorge Guillén, pintors com Vázquez Díaz, compositors com Ernesto Halfer, el musicòleg Adolfo Salazar i altres intel·lectuals pels que va ser apreciat profundament, compartint amb ells moltes jornades en la Serra d’Aitana.

La rica personalitat de Varela, en gran mesura inèdita, se’ns descobreix lentament amb l’aparició de documents fins ara desconeguts: cartes que revelen un elevat esperit, nobles desitjos i emocions: “…un barquito de veles blancas, como ales de ave en vuelo de paz… de paz… ¡de PAZ!… Muchos recuerdos a las cumbres, pinos, pájaros, aguas y aires de nuestra Aitana” diu en una de 1938; o fotografies interessantíssimes com les que ací mostrem de Varela amb personalitats destacades. Resten igualment inèdits molts dels seus quadres, gelosament guardats en espais de diferents llars, despatxos i institucions espanyoles, així com en Santiago de Xile, Londres, Manila, Nova York i en altres llocs llunyans i insospitats. L’afany per posseir i gaudir sense límit les pintures que impressionen profundament els seus propietaris ha impedit que hagen pogut veure’s bona part d’elles. Les quatre inèdites que ací s’exposen, cedides per la família Sánchez Mateo, són part d’una d’aquestes col·leccions reunides amb passió per la seua pintura.

 

Manuel Sánchez Monllor

Maig 2016

Pin It on Pinterest

Share This