diputacion_alicante_mubag_sorollaintimo_portada

Exposició temporal: Sorolla Íntim. Esbossos de Visió d’Espanya

Lloc: MUBAG, SEGONA PLANTA.

Dates: Del 9 de febrer a l’1 de mayo de 2016. Prorrogada fins el 22 de maig.

Comissaris: Blanca Pons-Sorolla, Marcus Burke, conservador principal de la Hispanic Society of America, i Carmen Pérez, directora del projecte de restauració.

Procedència dels esbossos: The Hispanic Society of America de Nova York.

Visites guiades cada Dissabte a les 18:30h!

Des del 9 d’abril fins el 21 de maig es realitzarà cada Dissabte una visita guiada a l’exposició. És imprescindible inscriure’s prèviament telefonant al 965 14 67 80. Places limitades. Activitat gratuïta.

Sorolla Íntim. Esbossos de Visió d’Espanya

Joaquín Sorolla (València 1863-Cercedilla 1923) va culminar en 1919 un dels treballs més exigents de la seua trajectòria: els catorze panells de Visió d’Espanya que decoren la biblioteca de la Hispanic Society of America de Nova York, i que entre 2007 i 2009 van recórrer diverses ciutats espanyoles.

Aquesta colossal creació es fruit de l’estreta relació que van tindre Joaquín Sorolla i l’hispanista nord-americà Archer M. Huntington —fundador de l’esmentada institució— arrel de visitar aquest darrer l’exposició monogràfica de Sorolla en Londres en 1908. La seua passió per la cultura espanyola, manifestada per les seues adquisicions d’obres d’art, biblioteques, fotografies, etc., va originar aquest projecte al qual el pintor valencià va dedicar pràcticament els últims deu anys de la seua vida amb l’ambiciós objectiu de plasmar la riquesa i diversitat de l’Espanya de la seua època, pensant sempre, i açò és important, en el lloc on anaven a ser instal·lats, en uns anys gens fàcils en les relacions entre Estats Units i Espanya, centrant-se en aspectes lúdics i de treball de les diverses regions, evitant sempre assumptes que pogueren no ser ben compresos per la societat nord-americana.

Durant quasi una dècada —entre 1911 i 1919— Sorolla va viatjar, no sense les dificultats lògiques, per tota la geografia espanyola captant in situ la llum, els colors, les costums, les tradicions, les festes i el treball de les diferents regions recreant als seus llenços una visió fonamentalment plàstica i molt personal d’Espanya.

Encara que Sorolla va optar, després de la seua experiència amb el panell de Castella, per enfrontar-se directament amb els grans llenços, sense esbossos preliminars de conjunt, sí que va realitzar treballs previs de quasi tots els panells sobre superfícies de paper i amb dibuixos i gouaches, estudiant composicions parcials, modificant les seues diverses idees inicials, fins i tot superposant unes per damunt de les altres, donada la complexitat i la grandària dels panells finals, amb més de 70 metres lineals i una alçada de tres metres i mig.

L’exposició ens permet aproximar-nos al propi procés creatiu a través dels 32 dibuixos que va realitzar l’artista. Degut a la fragilitat del suport i a l’ús dels mateixos pel propi artista, han hagut de ser meticulosament restaurats per l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i investigació d’Obres d’Art de la Comunitat Valenciana (IVAC+R CulturArts).

Amb ells i amb la correspondència ja publicada pel Consorci entre Sorolla, el seu amic Pedro Gil Moreno de Mora i Clotilde, la seua muller, durant el seu recorregut per Espanya completem els seus dubtes, els seus cansaments i les seues reflexions sobre la descomunal empresa. Així podem observar les versions inicials compositives dels quadres de Castella, Andalusia, Aragó, Navarra, País Basc, Catalunya, Galícia, Extremadura o València. Després de més d’un any de treball, i després de mostrar-se en la seu de la Fundació Bancaixa de València, visiten ara els museus d’Alacant i Castelló, de la mà, com no podia ser d’una altra manera, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Aquests estudis de la seua personal Visió d’Espanya son la millor mostra per comprendre el seu esforç intel·lectual i físic en l’encàrrec que Huntington li va encomanar.

Pin It on Pinterest

Share This