varelat7

Des del mes de maig fins la fi del curs, es podrà visitar l’exposició “Emilio Varela en la col·lecció de la Diputació d’Alacant” i realitzar el NOU TALLER. Aquesta activitat està destinada a tots els nivells educatius.

L’activitat és gratuïta. Per concertar la visita cal telefonar al 965146787 o enviar un correu a concertacion.mubag@diputacionalicante.es.

Recentment, el 4 de maig de 2016, Emilio Varela Isabel (1887-1951) va ser nomenat Fill Predilecte de la Província d’Alacant, un merescut i just reconeixement a la persona i la trajectòria d’aquest pintor alacantí que va introduir la modernitat a la província, creant un univers pictòric propi que va influir en molts altres artistes i que ha arribat fins els nostres dies.

Deixeble de Sorolla, la pintura de Varela es caracteritza per una paleta personal amb la que va representar fastuosos paisatges de la ciutat i la província, en especial la Marina Baixa i la serra d’Aitana, en la que va coincidir amb Gabriel Miró i Óscar Esplá, entre altres amics i intel·lectual de l’època.

Varela demostrava en cada pinzellada la devoció i l’amor que sentia per la seua terra. Per tot això, des del MUBAG s’ha ideat un taller per aprofundir en la seua pintura i experimentar amb els cinc sentits en la creació d’obres abstractes que evoquen a la natura i a l’experiència pictòrica que en ella va viure el nostre pintor.

TALLER: EXPLORANT A VARELA AMB ELS CINC SENTITS

Amb l’aigua en un recipient com a fil conductor i fent referència al mar mediterrani, els alumnes van incorporant elements relacionats amb els cinc sentits, amb les espècies que es poden trobar a les muntanyes de la província i que Varela olia en els seus silenciosos passejos com el timonet, el romer o la camamilla per treballar el sentit de l’OLFACTE i del TACTE en tocar-les i examinar-les a l’hora de bolcar-les en l’aigua.

Com a forma figurada del GUST, s’introduiran colorants alimentaris utilitzats en la gastronomia tradicional i actual, aportant color com en la pintura en spray, tècnica d’allò més actual i amb la qual podran potenciar el sentit de la VISTA.

El sentit de l’OIDA està present durant tot el taller amb la música del compositor alacantí i amic especial de Varela: Óscar Esplá. Les cançons ajudaran a buscar la inspiració i a treballar amb moviment en abocar i realitzar amb u ritme més o menys marcat les diferents barreges.

Com per art de màgia, en introduir cada alumne/a el seu paper al recipient amb aigua, al qual hem incorporat tots els elements anteriors, i treure’l, es revelen les imatges abstractes plenes de color i textures que ens transporten a la pintura de Varela des d’una perspectiva sensorial.

Els principals objectius del taller son: experimentar amb art, desenvolupar la creativitat i treballar en equip.

Recomanem vindre al museu amb roba còmoda i, en cas de tenir-ne, amb el babi de l’escola els més xicotets.

Pin It on Pinterest

Share This